impotriva raceli

7 sfaturi pentru a preveni raceala

7 sfaturi pentru a preveni raceala

Stresul, lipsa echilibrului in alimentatie sau odihna precara sunt cateva dintre “pacatele” omului modern. Daca nu suntem atenti, aceste minusuri ne pot da “dureri de cap”, la propriu. Este bine de stiut ca exista cateva sfaturi la indemna oricui pentru a preveni raceala, respectiv durerile de cap aferente acesteia.

preveni racealaInainte de toate, trebuie sa stim care sunt simpomele unei raceli comune si care sunt cauzele aparitiei sale, pentru a stii de ce anume si cum sa ne ferim. Raceala se manifesta in general prin dureri sau inrosire la nivelul gatului, infundarea nasului, secretii sau scurgeri nazale, dureri de cap, uneori febra, stranut si respiratie dificila pe caile nazale.

Raceala este provocata, in general, de virusuri. Studiile de specialitate indica faptul ca exista peste 200 de virusuri responsabile pentru producerea racelii, insa aproape 50% intre acestea sunt neidentificate. Aparitia racelii este influentata nesemnificativ de expunerea la frig. Stresul prelungit, alergiile la nivelul mucoasei nazale si polipii nazali pot fi factori care cresc riscul aparitiei racelii.

Prevenirea racelii poate fi facuta urmand cateva sfaturi simple, recomandate de specialisti.

1)      Spalati-va pe maini! Acest lucru este foarte important pentru a prevenii raceala pentru ca virusurile pot supravietui in mediul in conjurator pana la 8 ore. Daca va spalati pe maini cat mai des, pericolul de contaminare scade simtitor.

2)      Evitati locurile aglomerate. In aceste locuri virusurile se raspandesc cel mai usor, iar prevenirea racelii devine mai greu de realizat.

3)      Respectati un orar de somn de minim 6 ore. Sistemul imunitar este cel care lupta impotriva virusurilor. Pentru ca sistemul imunitar sa functioneze in parametri normali trebuie sa dormim de la 6 pana la 8 ore pe noapte. Putem sa prevenim raceala daca suntem odihniti si daca evitam stresul.

4)      Beti cat mai multe lichide. Rolul apei este de a ajuta la eliminarea substantelor nefolositoare din organism. Daca se consuma minim 2 litri de lichide intr-o zi, atunci organismul este pregatit sa lupte contra virusurilor, prevenind astfel raceala. In totalul de 2 litri de lichide intra atat apa, cat si ceaiurile si supele.

5)      Reduceti consumul de alcool si tigari. Substantele chimice ingerate de organism in timpul fumatului nu fac altceva decat sa slabeasca sistemul imunitar, iar acest lucru nu este deloc folositor pentru prevenirea racelii. Este dovedit stiintific faptul ca persoanele care consuma alcool si tigari sunt mai predispuse la raceala decat persoanele care nu au aceste obiceuri.

6)      Aerisiti camerele. Aerul proaspat este un mare plus in procesul de prevenire al racelii.

7)      Iesiti la plimbare sau faceti sport. Prin aceste activitati se stimuleaza sistemul imunitar si astfel, devine mai puternic. Un sistem imunitar puternic previne raceala si aduce starea de bine de care avem nevoie pentru a ne aduce la bun sfarsit activitatile zilnice.

O vorba inteleapta spune ca “este mai mai bine sa previ, decat sa tratezi”. Un stil de viata sanatos, echilibrat si organizat este o arma puternica impotriva virusurilor. Trebuie sa stim si faptul ca protejandu-ne pe noi insine, reusim sa ii protejam si pe cei dragi noua.

Leave a Reply

Your email address will not be published.