cultura japoneza

Cultura japoneza si mirajul unei lumi complexe

Cultura japoneza

Cultura japoneza este foarte bogata si diversa, uneori plina de contraste. De milenii intregi locuitorii Tarii Soarelui Rasare traiesc intr-o lume a simbolurilor cunoscute si intelese doar de ei. Pentru Europeni, sau Americani cultura japoneza este aproape de neinteles, dar complet fascinanta.

cultura japonezaEste imposibil de realizat o prezentare succinta a ceea ce cuprinde una dintre cele mai complexe culturi din lume. Desi sunt cunoscute multe elemente din cultura japoneza, ea se afla inca departe de intelegerea profunda. Putem aminti despre samurai, gheise, ritualul ceaiului, coduri ale onoarei etc, dar este nevoie de o traire efectiva in spiritul acestei culturi pentru a o putea intelege.

Momente istorice

Important de mentionat este faptul ca, atat civilizatia, cat si cultura japoneza, au fost puternic influentate de China. De aici vor fi importate incepand din secolul VI scrierea ideografică chineză, artele si stiintele chinezesti, sau calendarul chinezesc.

Primele scrieri japoneze au fost influentate atat de literatura chineza, dar si cea coreeana si indiana. Scrierile indiene au favorizat raspandirea budismului in Japonia, din care s-a desprins ulterior zen-ul (ce propune în locul textelor sacre atitudinea contemplativa).

O perioada interesanta ce a marcat cultura japoneza s-a petrecut intre anii 1633-1853 timp in care japonezii au fost complet izolati de restul lumii. Niciunui strain nu i se permitea sa patrunda in aceasta lume misterioasa si nici japonezii nu aveau voie sa iasa din globul lor de sticla. Pedeapsa era moartea sigura.

Asa cum am mai spus, cultura japoneza este presarata de contraste. In ce alta cultura gingasia si sensibilitatea exprimate literar ar putea sta alaturi de practicile extrem de dure ale faimosilor samurai ce au condus Japonia timp de opt secole? Unde putem alatura intr-un mod atat de armonios arta privitului florilor (hanami) cu arta torturii? Chiar si in zilele noastre, cultura japoneza uimeste prin conservarea de care da dovada intr-o tara unde exista cea mai avansata tehnologie.

Anul Nou si Craciunul

Pentru ca ne aflam foarte aproape de finalul acestui an, ne vom rezuma la a prezenta doar cateva obiceiuri ale japonezilor in aceasta perioada.

La fel ca si la noi, ultima luna a anului este plina de petreceri denumite bonen-kai. Ele reprezinta o modalitate prin care se uita anul care se apropie de final.

Nu se stie précis cand a avut loc prima celebrare a Craciunului la japonezi. Exista presupuneri ca aceasta sarbatoare crestina a aparut o data cu venirea misionarului Francis Xavier in 1549. Insa, la scurt timp dupa venirea sa, misionarii au fost expulzati, iar crestinismul a fost interzis in Japonia timp de aproape 250 de ani.

Revenirea sa e in legatura stransa cu influenta traditiilor americane si este tratat mai mult ca o sarbatoare a îndrăgostiților si nu are nicio substanta religioasa. Copacii si cladirile sunt impodobite cu lumini, insa cadourile se ofera personal, iar copiilor li se pun pe perna in timp ce dorm. Mai exista si un element complet nou si anume tortul din frisa batuta si capsuni.

Anul Nou este cea mai importanta sarbatoare a anului. In noaptea de 31 decembrie, la miezul noptii, in toate templele budiste bat clopotele de 108 ori. Aceasta cifra simbolizeaza cele  108 păcate ale omului. Prin bataia clopotelor oamenii sunt feriti de a cadea in ispita acestor pacate.

Un alt obicei este reprezentat de impartirea  unor carti postale (nengajō) catre toti cunoscutii: prieteni, client, rude etc.

Acestea sunt doar cateva elemente ce tradeaza spiritul complex al japonezilor. Noua, celor din exterior, nu ne ramane decat sa contemplam si sa interpretam, probabil intr-un mod profane, cultura japoneza.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.